Všetko pre Vášu domácnosť, byt, záhradu, šport, relax a zdravie. 

TOVAR V AKCII

naša cena 6,40 €
imgempty do košíka:
naša cena 3,70 €
imgempty do košíka:
naša cena 4,90 €
imgempty do košíka:

NAJPREDÁVANEJŠÍ

naša cena 4,50 €
imgempty do košíka:
naša cena 3,50 €
imgempty do košíka:
naša cena 5,10 €
imgempty do košíka:


PREČO KERAMIKU? » Keramický riad

 Poslednú dobu sa v našich kuchyniach začal vyskytovať nový druh riadu – keramický. A to nemám na mysli len taniere a misky, ale predovšetkým nože, panvice a hrnce. Pomaly ale isto striedajú teflónové výrobky. Čomu vďačia za svoju obľúbenosť a aké sú ich výhody?

  Teflón verzus keramika

 Ešte skoro každý si pamätá na veľkú kampaň teflonových panvíc. Sľubovali ekologickosť, nepriľnavosť a skvelú tepelnú vodivosť. Zabudli však povedať, že nie je teflón ako teflón, na tie menej kvalitnejšie sa jedlo aj tak pripaľovalo a keďže sa nemohol drhnúť drôtenkou, aby sa teflónová vrstva nepoškodila a nezačala byť pri používaní toxická, z čoho plynul veľký problém. Teflón ako taký nie je zlý, musí však ísť o veľmi kvalitné panvice, čo sa odzrkadľuje aj na ich cenách. Teflonové panvice majú tepelnú odolnosť niečo okolo 260 °C, pri vyššej v nich dochádza k chemickým reakciám, ktoré produkujú toxické výpary.

Hoci to možno ani netušíte, jeden z najväčších škodcov zdravia býva vo vašej kuchyni.  Populárna teflónová panvica s nepriľnavým povrchom sa od svojho vynájdenia v roku 1962 príliš nezmenila. Najnovšie výskumy dokazujú, že nie je až taká zdravá, ako sa o nej vo všeobecnosti hovorí. Pri prehriatí takejto panvice na 260 °C, čo je približne po 4 minútach vyprážania, sa začína rozkladať látka PTFE, čím sa ničí povrch panvice a vzniká škodlivá zmes výparov. Tie spôsobujú u ľudí tzv. „horúčku z polymérových plynov“, ktorá sa prejavuje ako chrípka a u domáceho vtáctva môže spôsobiť dokonca smrť. Našťastie už aj na našom trhu existujú panvice so špeciálnym nepriľnavým keramickým povrchom, ktorých kvalitu a ohľaduplnosť k zdraviu ľudí i planéty potvrdili viaceré nezávislé výskumné inštitúcie. Ich najväčšou prednosťou je to, že neobsahujú polyméry fluóru, najmä látky PTFE (polytetrafluóretylén) a PFOA (kyselina perfluorooktanická). Tie sú nebezpečné pre živé organizmy a predpokladá sa, že sa podieľajú na vzniku rakoviny. Podľa lekárov sa môžu tieto škodlivé látky uvoľniť prehriatím a mechanickým poškodením a spôsobovať možnú pľúcnu toxicitu PTFE a PFOA. Keramický povrch panvíc toto riziko eliminuje. Je totiž odolný až do teploty 450 °C. Navyše má dokonalú tepelnú vodivosť, čím sa šetrí energia a dlhú životnosť. Ak vám teda záleží na zdraví vašej rodiny a našej planéty, investujte do skutočne kvalitného riadu veď zdravie je to jediné, na čom skutočne záleží.

Keramické panvice sa síce tiež neodporúča čistiť drôtenkou, ale to ani nie je treba. Na ich povrch sa nepripáli nič, častokrát ich stačí po použití doslova len opláchnuť vodou a utrieť. Naše panvice a hrnce NEOFLAM na rozdieľ od lacných plechových, ktoré sa časom a teplom deformujú, sú vyrobené z pevného liateho hliníka na ktorom sú 2 odolné keramické vrstvy. Vďaka tomu majú veľmi dobrú tepelnú vodivosť a zároveň aj tepelnú odolnosť – tá sa pohybuje okolo 450 °C. Keramická panvica preto šetrí energiu, rýchlejšie sa rozpáli, ľahšie sa v nej vysmáža či pripravuje akýkoľvek pokrm. Je malinkou nevýhodou je klzkejší povrch, takže pri miešaní v keramickej panvici musíte byť o niečo viac opatrnejší.

Ďalšie výhody

Ak sa spomínaný teflón mohol ľahko poškrabať, keramické panvice sú pevnejšie a teda ťažšie sa poškriabu či zničia. Ak sa vám ich nechce ani veľmi jednoducho umývať, pokojne ich môžete vložiť do umývačky riadu – nijak im to neuškodí.

Výrobcovia častokrát uvádzajú, že ich obrovskou výhodou je úspora energie, pretože dokážu vysmážať už pri nízkych množstvách oleja. Pravdou je, že príprava jedál na keramických panviciach sa zas až tak nelíši od prípravy jedla na iných panviciach. Aj na menej oleji pripravíte rovnaké jedlo, bude však zdravšie, a vďaka keramickému povrchu panvice sa k nej nepripečie.

Vyskúšať keramické výrobky v kuchyni vám mnoho ľudí môže len odporúčať. Prekvapia vás najmä svojou ľahkou čistiacou schopnosťou a nože ostrosťou. Je len na vás, či sa ich rozhodnete vyskúšať, isté je, že ľutovať nebudete.

Nakupujete zdravé potraviny, ste vyznávačom bio a celá vaša domácnosť bije eko- srdcom. Je to naozaj tak?

NWEwZD